Vanliga frågor
-
För att bevara trivseln för alla är rökning förbjuden både inom och omkring fastigheten, inklusive balkonger , innergårdar, garage och allmänna ytor.
-
Vi strävar efter att hålla inomhustemperaturen i din lägenhet under uppvärmningssäsongen enligt Socialstyrelsens rekommendationer, vilket innebär minst 20 grader och högst 21 grader av miljöskäl.
Om du upplever att det är kallt, rekommenderar vi att du mäter temperaturen hemma hos dig. Placera termometern 1 meter från ytterväggen och på en höjd av 1 meter från golvet. Om termometern visar en lägre temperatur än 20 grader kan du kontrollera följande:
Har du möblerat tätt framför elementet så att möbler hindrar värmen från att sprida sig i rummet?
Har du hängt gardiner för termostaten, vilket kan få den att känna av en högre temperatur än vad det är i rummet och därmed slå av värmen för tidigt?
Är elementet varmare nedtill och kallare upptill? Det kan indikera luft i elementet, vilket hindrar det varma vattnet från att cirkulera. Gör i så fall en serviceanmälan.
Om temperaturen fortfarande är lägre än 20 grader och du har kontrollerat ovanstående, kan det finnas ett problem med ett enskilt element eller i värmesystemet. Gör då en serviceanmälan för att låta oss kontrollera om elementen behöver luftas eller om en termostat har fastnat. Observera att du aldrig bör försöka lufta elementen själv. Luftningen bör utföras av vårt personal för att säkerställa balansen i värmesystemet. Om det fortfarande är kallt i lägenheten kommer din anmälan att vidarebefordras till våra drifttekniker, som kommer att undersöka andra åtgärder i värmesystemet.
-
När du flyttar in har vi besiktigat lägenheten. Tillträde till lägenheten har du klockan 13.00 den dag hyresavtalet börjar gälla. Är detta en lördag, söndag eller helgdag får du flytta in första vardagen därefter. Vid överenskommelse till tidigare inflyttning i er lägenhet, kommer ni tillsammans med utflyttande hyresgäst överens kring städning, resterande hyra osv. Obs! Vi utför då inte en fullstor städbesiktning utav lägenheten.
-
Det är möjligt att betala hyran via autogiro. Om du önskar en blankett för autogiro, är du välkommen att kontakta oss genom detta kontaktformulär.
-
Anmälan om e-faktura kan endast kan göras via din bank. När du anmäler dig till e-faktura sluter du ett avtal om val av betalningssätt med din bank, därför ska du också vid eventuella problem kontakta din bank.
-
Uthyrning i andra hand är alltid tidsbegränsad och kräver vägande skäl, såsom studier på annan ort. Ansökan måste lämnas in i god tid före planerad andrahandsuthyrning, vi har en handläggningstid på minst 3 veckor. Det är obligatoriskt att få skriftligt godkännande från oss innan andrahandsuthyrningen påbörjas. Enligt hyreslagen § 39 stadgas följande: ’Hyresgästen får ej utan hyresvärdens samtycke i andra hand upplåta lägenheten.’ Vid överträdelse kan hyresrätten förloras.
Viktigt att notera är att du som förstahandshyresgäst ansvarar för händelser och aktiviteter i lägenheten samt att hyran betalas i tid.
Om du överväger att hyra ut din lägenhet i andra hand, vänligen kontakta oss för ytterligare information.
Jag vill hyra ut min lägenhet via Airbnb, är det ok?
Nej. Vi tillåter inte under några omständigheter att lägenheten brukas för uthyrning via Airbnb, det är en brottslig handling och kan resultera i böter samt även fängelse. Se inlägg från Fastighetsägarnas hemsida.
Man dömd till fängelse för olovlig andrahandsuthyrning via Airbnb - Fastighetsägarna
-
Sökande måste fyllt 18 år.
Sökande måste ha en fast inkomst på minst tre gånger månadshyran. Som fast inkomst räknas inkomst av arbete (även visstidsanställning), arbetslöshetskassa, pension, sjukersättning, aktivitetsersättning och studiemedel.
Sökande får inte ha några betalningsanmärkningar.
Sökande ska ha goda vitsord från tidigare boende och vara en god granne.
Antalet personer som ska bo i lägenheten ska vara rimlig i förhållande till lägenhetens storlek.
Rökning i och kring fastigheten är förbjuden.
Lägenheten upplåts som huvudsaklig bostad till hyresgästerna och denna ska var folkbokförd i lägenheten.
-
Vill ni säga upp er lägenhet så behöver vi det skriftligen från er, står ni två personer på kontraktet behöver båda skriva på uppsägningen. Enklast är ifall man går in via vår hemsida och ”mina sidor”, där finner ni era pågående avtal och kan då göra en uppsägning. Man kan även skriva under på bostadskontraktet – där finns en ruta att fylla i för uppsägning, underskrivet kontrakt lämnas sedan in till oss. Er uppsägningstid börjar gälla från detta tillfälle, räknat från nästa månadsskifte. Ni har alltid tre månaders uppsägningstid enligt hyreslagen.
-
Du har alltid tre månaders uppsägningstid enligt hyreslagen, gällande från nästa månadsskifte. Detta för att det normalt sätt tar oss tre månader att hitta en ny hyresgäst. Har du önskemål om att flytta ut tidigare gör vi dock vad vi kan för att hitta en ny hyresgäst som passar ditt utflyttningsdatum, vi kan dock aldrig garantera något utan man får räkna med 3 månader.
-
Vid dödsfall gäller en kalendermånads uppsägningstid om uppsägningen görs senast en månad efter dödsfallet. Sedan blir uppsägningstiden tre månader enligt hyreslagen. Bostaden ska sägas upp av närmsta anhörig, som ska kunna uppvisa ett vårdnadsintyg där det står vem som har rätt att säga upp avtalet. Vårdnadsintyg får man av begravningsbyrån. Vid dödsfall kan eventuellt den efterlevande makan eller maken få överta lägenheten.
-
Grannsämja är viktigt. Ta i första hand direktkontakt med din granne, och försök att reda ut eventuella frågetecken mellan varandra. I andra hand, anmäl till oss via telefon eller mail om, hur och när du har blivit störd. Vid kraftig störning efter 22:00, ring vaktbolaget CSG (019-26 40 50) så kommer de och kontrollerar samt även skriver rapport. Har du misstanke om brott ringer du såklart direkt till Polisen.
Enl. hyreslagen kapitel 12 § 25, skall hyresgästen bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten samt se till att inte utsätta de som bor i omgivningen för störningar.
-
Om du redan är boende hos oss men önskar flytta till en annan lägenhet i vårt bestånd, behöver du göra en intresseanmälan på det objekt som ni är intresserad av på vår hemsida. Att bo inom beståndet ger inte förtur till våra hyreslediga lägenheter.Några punkter att tänka på:
Du/ni behöver ha varit bosatta i er nuvarande lägenhet i minst 2 år.
Det ska vara beaktansvärda skäl till bytet, såsom separation, tillökning eller en stor förändring i ekonomin etc. Varje bostadsbyte kommer att prövas individuellt.